Gratis Recepten

Pittige dipsaus

salsa dip

Dit heb je nodig:

Tomaat zonder pitjes
Bosui
Rode ui
Rode peper
Verse citroensap
Verse koriander
Zout

Nacho’s of andere chips op te dippen.

Zo maak je het klaar:

Makkelijker kan niet… Alles klein snijden en mengen. Het lekkerste is het als je het even een paar uur in de koelkast kan laten rusten, maar dan moet je wel het geduld er voor hebben ha ha ha. Bij ons lukt dat niet!

 

Kroketten

krokettenDit heb je nodig voor 6 kroketten:

400 a 500 gram sukadelappen
uitje
60 gram Eden Wedena plantaardige margarine
2 blokjes Udea heldere groentenbouilion zonder gist
80 gram Schär broodmix
2 eieren
glutenvrije paneermeel Consenza Pure & Free
zout
peper
zonnebloemolie om in te frituren

Zo maak je het klaar:

Braad de sukadelappen aan en voeg wat lauw water toe om te kunnen sudderen tot ze helemaal gaar zijn in een klontje Eden Wedena plantaardige margarine en/of olijfolie. (2 1/2 a 3 uur). Naar smaak een beetje zout en peper toevoegen en een laurierblad. De sukadelappen kun je ook vervangen door ander zacht vlees of garnalen.

Maak een halve liter bouillon met twee blokjes Udea heldere groentebouillon.

Maak een “Salpicon” ( is de vulling van de kroket) door een heel klein gesnipperd uitje aan te fruiten in ongeveer 60 gram ” Eden Wedena” plantaardige margarine.
Roer de “Schär” broodmix door de gesmolten boter tot een dikke gladde massa is ontstaan (een roux) Op een heel laag vuurtje de bouillon beetje voor beetje door de roux roeren tot een dikke massa is ontstaan. Dat is dikker dan b.v. bij een ragout. (Als je niet alle bouillon gebruikt is dat niet erg.) meng het helemaal losgehaalde/klein gesneden vlees er door. Dit op smaak brengen met zout en peper. Mijn ervaring is dat je het net iets scherper moet kruiden dan je gewend bent om straks als de kroket gebakken is nog goed op smaak te zijn, met glutenvrij meel blijft je Salpicon wat glazig maar dat is niet van invloed op de smaak!

Laat de Salpicon helemaal afkoelen en zet hem nog even in de koelkast. Hij wordt dan stijver en is beter te vormen.
Maak van de koude Salpicon met koude vochtige handen een kroketvorm of bitterbal vorm door stevig aandrukkend in de gewenste vorm te rollen.
Doe op één bord twee losgeklopte eieren en strooi op het andere bord de Glutenvrije paneermeel “Consenza Pure & Free”.
Rol de kroket eerst door de eieren en dan door de paneermeel.
Tenminste twee keer achter elkaar maar als je van een stevige korst houd kan 3 of 4 keer ook.
De kroketten zijn nu klaar maar je kunt ze het beste nog een half uurtje in de koelkast zetten dan worden ze mooi stevig. (Invriezen kan ook als je ze later zou willen gebruiken.)

Zet de frituurpan met 100% zuivere zonnebloemolie op 180 graden en bak de kroketten tot ze goudbruin zijn +/- 8 minuten.

Je kroketten zijn nu klaar en onweerstaanbaar lekker maar pas op ook gloeiend heet.
Eet smakelijk.

Met dank aan Marco Wisse voor dit heerlijke recept!

Macho nacho

nachoDit heb je nodig:

1 pond gehakt (kip-, runder- of halfom)
AH cajun kruidenmix + 100 ml water met 2 tl aardappelzetmeel
3 zakken naturel taco’s (AH of vergelijkbaar)
1 komkommer
2 tomaten
1 grote groene paprika
1 grote of 2 kleine uien
1 krop ijsbergsla
Kopje met 100 ml fritessaus (AH uit de topdown fles)
20 ml mayonaise ( AH uit de topdown fles)
30 ml koud water
(Zonnebloem) olie
5 borden en servetten
Knoflook pers
Oven met bakplaat en bakpapier.

Zo maak je het klaar:

Was alle groenten, snij komkommer uien paprika en tomaten in kleine blokjes.
Was de sla en trek in kleine stukjes.
Zet de komkommer, sla, tomaat een een volle eetlepel ui aan de kant.

Doe een beetje olie in de pan en bak de rest en de ui en paprika glazig.
Mix intussen 100 ml water met het aardappelzetmeel en een eetlepel cajun kruiden en zet even aan de kant.
Zet de oven op 160 C. Doe het bakpapier op de bakplaat en verdeel de taco’s hierop en zet even aan de kant.
Bak in een pan met beetje olie het gehakt rul.
Mix het water met de kruiden even opnieuw door en voeg toe aan het gehakt, laat het enkele minuten doorbakken, in ieder geval tot het gebonden is.
Zet de taco’s 5 minuten in de hete oven, tot ze knapperig zijn.
Intussen doe je de stukjes rauwe ui in een knoflook pers en perst het boven de fritessaus/mayonaise saus uit. Dit herhaal je tot de ui op is. Daarna voeg je het koude water toe en mengt het goed met kloppertje of vork. Je moet het net kunnen schenken, soms moet er een beetje water bij.

Opdienen: Zet de borden klaar, haal de taco’s uit de oven. Verdeel de helft van de taco’s over de borden. Verdeel 1/3 van de ui-saus overheen. Daarna verdeel de sla, tomaten en komkommer, en verdeel 1/3 van de ui-fritessaus eroverheen. Daarna het warme ui/paprika mengsel en het gehakt. Verdeel de rest van de taco’s over de borden en verdeel de rest van de ui-saus.

SMAKELIJK ETEN!

 

Tips:

Je kunt groenten toevoegen of variëren, zoals rode paprika, mais, olijven.
Dien het op zonder bestek maar met servetten. Heerlijk fingerfood maaltijd voor bij de TV tijdens de wereld kampioenschappen voetbal, olympische spelen of aan tafel kan ook.
De ui-saus heeft een soort ‘kaasgevoel’. Door de ui-saus te gebruiken, mis je de kaas niet. Het krijgt een eigen unieke smaak.
Ik kies voor AH producten omdat die gluten-,melk- en sojavrij zijn, maar er zijn meer merken die dat ook zijn.

Je kunt voor het gehakt eventueel AH taco of burrito mix gebruiken, als je er geen allergie voor hebt.
Voor ons gezin koop ik een grote zak van 450 gram ‘restaurantstyle’ naturel taco’s. Dit is goedkoper en de taco’s zijn iets steviger.
Mijn man en 3 jongens van 14, 16 en 20 zijn er gek op. We maken het vaker als ze vrienden over hebben die mee-eten. Ze hebben inmiddels geleerd om het zelf te maken.

 

Met dank aan Stella Thissen voor dit heerlijke recept!

Chocoladeijs/mousse

Dit heb je nodig:cacao

1 pakje Alpro Soya Cuisine
40 gram basterdsuiker
2 eidooiers
30 gram cacaopoeder
3 druppels vanille essence (of beetje vanillesuiker)
100 gram pure chocolade (reep eigen merk AH met stukjes sinaasappel)

Zo maak je het klaar:

Doe 100 ml Alpro Soya en de vanille in een schaal die later de vriezer in kan (of giet later over) en verwarm dit circa 1 minuut in de magnetron. Breek de reep chocola in stukjes en meng dit goed door de warme soya. Zeef de cacao erover en roer goed door. Mix 2 eidooiers en 40 gram bruine suiker door elkaar en voeg toe aan het chocolade mengsel. Verwarm het chocolademengsel eventueel nog een paar seconden. Voeg de rest van de Alpro Soya toe en meng tot het een mooie egale kleur heeft. Zet de schaal een paar uur in de vriezer. Als je het als mousse wilt eten kun je een kortere vriestijd aanhouden. Je kan dit mengsel ook in de ijsmachine doen uiteraard.

Geschikt voor aantal personen: 4

 

Met dank aan Petra voor het inzenden van het recept!

Fruit-room ijsjes zonder melk en lactose

IMG_2529

Dit heb je nodig:

150 ml rijstmelk
10 frambozen of
2 eetlepels jam
paar blaadjes munt

Extra: Zoku ijsmachine of ijsvormpjes voor in de ijskast

Zo maak je het klaar:

Prak de frambozen fijn en meng het door de rijstmelk. Snij de blaadjes munt fijn en meng het door de melk. Proef de melk even, wanneer de smaak te flauw is nog wat extra frambozen en eventueel suiker toevoegen. Giet het mengsel in de Zoku ijsmachine of in je vormpjes. Wanneer je de Zoku gebruikt kan je het ijsje er na 8 minuten uithalen, gebruik je vormpjes dan duurt het een paar uur eer je ze uit de ijskast kunt pakken.

Je kunt de frambozen ook vervangen voor elke soort jam die je lekker lijkt, maar let er wel op dat er voldoende ‘zoet’ in zit, anders komen de ijsjes niet goed uit de vorm.

IMG_2536

IMG_2534

 

 

 

 

 

Choco milk shake zonder melk en lactose

IMG_2524Dit heb je nodig:

250 ml Amandeldrink (ik heb Alpro gebruikt)
1 theelepel cacaopoeder
1 eetlepel suiker

extra: Zoku slush shake maker (de groene beker aan de zijkant van de foto)

Zo maak je het klaar:

Ik heb hetzelfde recept aangehouden als bij het chocolade ijs. De Slush Shake maker moet eerst weer 24 uur in de ijskast hebben gestaan voor gebruik.
Alle ingrediënten mengen tot er geen klontjes meer zijn. Dan giet je de drink in de beker en wacht een paar minuten tot de drink aan de rand bevroren is. Je schraapt dan het ijs van de rand en mengt dit met de drink, net zolang tot het de gewenste dikte heeft.

IMG_2530

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

choco shake choco shake

 

 

 

 

 

Chocoladeijs zonder melk en lactose

IMG_2524

Dit heb je nodig:

250 ml Amandeldrink (ik heb Alpro gebruikt)
1 theelepel cacaopoeder
1 eetlepel suiker

extra: Zoku ijsmachine of invriesvormpjes voor ijsjes

Zo maak je het klaar:

Wanneer je net als ik een Zoku gebruikt moet je zorgen dat de vorm eerst 24 uur in de ijskast heeft gestaan zodat deze geheel bevroren is. In een mengbeker doe je 250 ml amandeldrink, daar voeg je de cacaopoeder en suiker aan toe. Je kunt ook minder of geen suiker gebruiken, of bijvoorbeeld ahornsiroop gebruiken als zoetmiddel. Roer de drink goed door zodat er geen klontjes meer zijn.

IMG_2533Vul je vorm met de drink, als je de Zoku gebruikt stop je het stokje in de vorm en wacht je ongeveer 8 minuten, dan is het ijsje klaar. De supertool draai je op het stokje totdat deze los schiet, dan kan je het ijsje zo uit de vorm halen.

Tip:

In plaats van amandeldrink kan je natuurlijk ook melk of een andere melkvervanger gebruiken. Proef voordat je de drink in de vorm giet eerst even, vloeibaar moet sterk van smaak zijn.

Vruchtentaart

taartDit heb je nodig:

450-550 gram toegestaan fruit (ligt aan grootte van bakblik)
50 gram bruine suiker (eventueel te vervangen door honing)
1 theelepel kaneel (makkelijk weg te laten bij allergie)
200 gram toegestane boter (ik heb Natufood bakken en braden gebruikt)
150 gram rietsuiker
300 gram toegestane bloem (dit keer boekweitbloem gebruikt)

Zo maak je het klaar:

Verwarm de oven voor op 180 graden.
Meng de bloem met rietsuiker in een kom.
Werk de boter erdoor met je handen of deeghaken tot het kruimeldeeg wordt.
Vet een ovenschaal in met toegestane olie of boter.
Vul met het fruit en besprenkel met bruine suiker of honing.
Dek af met al het kruimeldeeg.
Bak 40 – 45 minuten in oven of tot het deeg een bruin tintje krijgt.

Dit recept is vrij van lactose, histamine en gluten

Tip

Koud te eten of warm het vlak voor serveren op.

Het recept hebben we gekregen van Dominique van Dam, @thisisdominique.

Paasstol

stolDit heb je nodig:

250 gr krenten en rozijnen
250 gr witte broodmix bijvoorbeeld Schär Mix C of Consenza witte broodmix
15 gr boter (bijvoorbeeld vloeibare margarine of  Wajang, kijk welke je mag gebruiken)
1 tl citroenrasp
25 gr geschaafde amandelen
poedersuiker

Zo maak je het klaar:

Pak een kom en vul die met handwarm water. Doe de krenten en rozijnen er in. In een andere kom doe je 1 1/2 dl handwarm water en voeg de broodmix en de boter toe. Wanneer je vloeibare margarine gebruik, gebruik dan iets minder water. Kneed het met een mixer met deeghaken (of met de hand) tot een soepel deeg. Laat de krenten en rozijnen goed uitlekken en dep ze af met een keukenrol. Verkruimel de geschaafde amandelen. Voeg aan het deeg de krenten, rozijnen, citroenrasp en de amandelen door en vorm er 6 porties van.
Rol het deeg uit op een met bloem bestoven werkvlak tot cirkels. Dek ze af met huishoudfolie en laat ze 20 minuten rijzen.

Verwarm de oven voor tot 200 graden. Bak de stolletjes in ca. 25 minuten lichtbruin en gaar. Laat de stolletjes afkoelen en bestuif ze dik met poedersuiker.

Smul ze!

Dit recept is vrij van:

Gluten, tarwezetmeel, ei, soja, melk, lactose

Tip

Wanneer er in amandelspijs geen ingredienten zitten die je niet mag hebben, dan kan je die er ook door doen. Maak van de 6 porties deeg een soort hamburger vorm. Maak dan van de amandelspijs rolletjes van ongeveer 1 cm dik en leg een rolletje op het deeg. Vouw het deeg om de spijs heen en druk de naden goed vast.

Soesjes (15-20 stuks)

soesjeDit heb je nodig:

150 ml water
zout
65 gram toegestane margarine*
theelepel bakpoeder
40 gram glutenvrije witte bloem zoals Teffmeel of Schar Mehl
35 gram maizena
3 eieren

Voor de vulling:

slagroom*
poedersuiker

Zo maak je het klaar:

Doe het water, zout en margarine in een steelpannetje. Zodra de boter gesmolten is voeg je de bloem, maizena en het bakpoeder toe. Roer het deeg door tot het een bal vormt. Haal dan de pan van het vuur en meng er één voor één de eieren doorheen. Klop nog een aantal minuten door. Schep het soesmengsel in een spuitzak en spuit kleine hoopjes op een met bakpapier beklede bakplaat. Heb je geen spuitzak, dan kan je het ook een lepel gebruiken. Bak de soesjes ongeveer 30 minuten op 160 graden. Kijk regelmatig even hoe ver ze zijn, afhankelijk van de grootte zijn ze sneller of langzamer klaar.

Als de soesjes afgekoeld zijn inprikken en vullen met de slagroom. Strooi er daarna nog wat poedersuiker overheen.

Tip:

Gebruik plantaardige margarine en soja- of rijstslagroom bij een koemelkallergie.
Vul de soezen met iets hartigs, bijvoorbeeld een zalm-roomkaasmengsel.