Glutenvrije oliebollen (ca. 8-10 stuks)

Dit heb je nodig:

10 gram verse gist of een ½ zakje gedroogde gist
2¼ dl lauw warm water
1 theelepel suiker
250 gram witte bloem (bijvoorbeeld, Schär)
½ theelepel zout
zonnebloemolie
poedersuiker naar smaak
handje gewelde rozijnen, krenten, sucade, appel (naar smaak)

Zo maak je het klaar:

Meng de gist met 3 eetlepels lauw warm water en voeg de suiker toe of verwerk gistkorrels volgens de verpakking. Meng de gezeefde bloem met het zout. Maak een kuiltje in de bloem. Schenk de gist in het kuiltje. Roer de bloem voorzichtig door de gist. Voeg de rest van het warme water beetje bij beetje toe. Meng de ingrediënten tot een glad deeg is ontstaan.

Laat het beslag, afgedekt op een warme plaats, 1 uur rijzen. Verhit de olie tot 175ºC. Vorm met twee lepels een bolletje van het beslag en laat het beslag in de olie glijden. Frituur de oliebollen 5 à 8 minuten, keer ze halverwege om. Neem de oliebollen met een schuimspaan uit de olie. Laat de oliebollen uitlekken op keukenpapier en bestrooi ze naar smaak met poedersuiker.

Tip:

Voeg rozijnen, krenten, sukade en/of stukjes appel toe aan het deeg
Bestrooi de oliebollen met poedersuiker en kaneel

Dit recept is vrij van:

Gluten, Tarwezetmeel, Koemelk, Lactose, Soja, Pinda, Noten, Kippenei(eiwit)

27 gedachten over “Glutenvrije oliebollen (ca. 8-10 stuks)”

  1. Toen ik zag dat ik eindelijk oliemolen konden eten was ik helemaal blij! Maar er staat bij de tags de het recept glutenvrij is alleen er word wel gist bij gedaan! Dat vond ik erg jammer want ik ben allergies voor: melk, kippenei en gluten. Maarja

    1. Hoi Amber,

      Ik heb zelf ook coeliakie, maar gist is een glutenvrij product.
      Gist is namelijk een restproduct van suikerbieten, deze wordt toegevoegd om bijvoorbeeld deeg te laten rijzen.
      Je kan wel naast je coeliakie een allergie voor gist hebben,
      maar dat is dan weer een ander verhaal.
      Als je dat niet hebt kun je dit recept gerust proberen.

    2. in gist zitten geen gluten…….
      Mijn man bakt altijd zijn eigen brood omdat hij coeliakie heeft en dus absoluut geen gluten mag hebben. zonder gist kan je geen brood bakken en hij gebruikt het al 44 jaar!

  2. Gist zelf heeft geen zetmeel componenten in zich, maar bij het drogingsproces kan soms maltodextrine gebruikt worden. Dat is een zetmeel product, dat zowel van maïs of van tarwe gemaakt kan zijn. Maïs is daarbij goedkoper dan tarwe.
    De labelingswet die tegenwoordig in Europa geldt, schrijft overigens voor dat dit soort componenten vermeld moeten worden.

  3. Vandaag heeft mijn man me verrast met deze oliebollen . Ik vond ze heerlijk. Met “gewoon” meel van schar gemaakt.

    Ik weet zeker dat ik ze vaker ga maken. Ik wil ook nog kijken of ik iets met appelbeignet kan maken.

    Groetjes Bianca

  4. Hallo, even voor de duidelijkheid. Welke zak meel moet ik nou hebben voor deze bollen? Broodmix b of kuchen&kekse mix c of mehl farine. Ik weet het niet meer. En heb nog maar een halve dag.
    Groetjes

  5. Hallo Renalda,

    Wij gaan het proberen met Brot Mix B. Geschikt voor alle recepten met gist. Het is voor ons de eerste keer dus kan je geen garanties geven.

  6. ik gebruik gewoon de meel Farine van Schar, die hele witte. Doe er dan 200 dl water bij en een half zakje gist. De gist vermeng ik dan eerst met het meel, dan het zout erdoor en daarna het water. Als het klaar is roer ik met een lepel de rozijnen erdoor. Met een natte theedoen dan een uurtje op de verwarming. het rijst niet veel, maar de bollen zijn heel lekker 🙂 tnks voor het recept.

  7. oeps, sorry, 250 ml water 🙂 anders is het wel heel droog 😉

    Als olie kan je overigens het beste arachideolie gebruiken, maar ik gebruik gewoon zonnebloemolie

    1. Ik denk dat ik er zeker 300 ml bij heb gedaan, was wel nodig. En het frietbakrekje mag er ook uit, plakken je oliebollen alleen maar aan vast….

  8. Ik heb dit recept geprobeerd omdat ik mn recept van vorig jaar helaas niet meer kon vinden maar vondt ze echt smerig.

  9. Klinkt allemaal leuk maar kan hier nergens “schar”meel krijgen,
    heeft iemand ervaring met havermeel of boekweitmeelvoor oliebollen? Dat is ook glutenvrij, en werkt iig bij speculaaskoek en bananen/notenbrood.

    1. of deze (voedingscentrum): Oliebollen glutenvrij
      Ingrediënten
      100 gram rozijnen
      12 gram verse gist of ½ zakje gedroogde gist
      ± 2,25 dl water
      1 theelepel suiker
      250 gram glutenvrij meel of 125 gram rijstebloem en 125 gram boekweitmeel
      1 appel
      Olie
      Poedersuiker
      Kaneel
      Informatie
      10 personen
      30+ minuten
      nagerecht
      Bereiding
      Voor ca. 10 stuks
      Was de rozijnen en laat ze uitlekken.
      Meng de gist aan met de helft van het lauwwarme water en voeg de suiker toe (of verwerk de gedroogde gist volgens de aanwijzigingen op de verpakking).
      Zeef de bloem met een beetje zout in een kom en maak een kuiltje in het midden.
      Schenk het gistmengsel en de rest van het lauwwarme water in het kuiltje.
      Roer vanuit het midden alles tot een glad beslag is ontstaan.
      Het beslag moet in stukken van een lepel vallen. Voeg eventueel nog wat water toe.
      Schil de appel en snijd hem in kleine blokjes.
      Meng de rozijnen en de appelblokjes door het beslag.
      Laat het beslag afgedekt op een warme plaats 1 uur rijzen.
      Verhit de olie in een pan tot circa 175° C.
      Doop twee lepels of een ijsbolletjestang in de olie. Schep het beslag met de lepel in de hete olie.
      Frituur de oliebollen in 6-8 minuten goudbruin en gaar. Keer ze halverwege.
      Neem de oliebollen met een schuimspaan uit de olie.
      Laat de oliebollen uitlekken op keukenpapier.
      Bestrooi ze naar smaak met poedersuiker, eventueel vermengd met kaneel.
      Gebruik altijd vulling in oliebollen, dat houdt het deeg luchtig.

  10. Wat ik het in Nederland vreselijk om coeliakie te hebben en lactose vrij. In Slovenië zijn de schappen gevuld met alles wat je maar wilt hebben. Nederland blijft erg achter. Rondom Almelo in geen witte meel van Schar te koop en om steeds ver te rijden is wel een beetje op overdreven. Toch wens ik iedereen met een allergie een goed jaar toe.

  11. Ik heb de oliebollen in zonnenbloemolie gebakken. Hoe kan het dat ze niet bruin werden? Wie heeft hier een verklaring voor?

    1. beste Gerda,

      Het ligt aan het soort bloem of meel wat je gebruikt. Ik had laatst GV stroopwafels gemaakt, die bleven ook wat bleker dan wanneer je ze met tarwe maakt. Hoop dat ze wel lekker smaakten?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *