Veggie Pad Thai

pad thai (FODMAP arm)Dit heb je nodig voor 4 personen:

plak tofu van 150 gram
3 el sojasaus**
1/2 el maïzena
1/2 el tamarinde pasta
2 el vissaus ***
1 el chilisaus*
2 el bruine suiker
snufje witte peper
200 gr boekweitnoedels
1 rode peper
1 el plantaardige olie
200 gr taugé
2 lenteui, in dunne ringetjes
handje grof gehakte koriander
handje gehakte pinda’s

Zo maak je het klaar:

Snijd de tofu in blokjes en leg het in de marinade gemaakt van de sojasaus en maïzena. Maak ondertussen de basis van de saus door de tamarinde pasta op te lossen in 200 ml warm water, voeg daarbij de vissaus, chilisaus, bruine suiker en peper.
Zet een ruime pan op voor het koken van de noedels. Kijk op de verpakking voor de kooktijd, dit verschilt per soort. Wij hebben boekweitnoedels gebruikt, maar je kunt het ook maken met een andere soort.

Snij de peper in kleine stukjes en doe het samen met de olie in een koekenpan. Fruit de pepers even en voeg dan de tofu met de marinade toe. Bak tot het begint te kleuren. Voeg de taugé toe en bak het even mee, schenk dan de saus erbij en laat het even rustig pruttelen, tot de noedels gaar zijn. Giet zodra de noedels gaar zijn ze af en doe ze bij het tofu / taugé mengsel, laat het even mee bakken.

Serveer de vegetarische Pad Thai met de lente ui, koriander en pinda.

Tip:

Volg je het FODMAP arme dieet, gebruik dan alleen het groene deel van de lente ui en let op de ingrediënten van de chilisaus*, is sommige merken zit knoflookpoeder. Wij gebruiken onze zelfgemaakte chilisaus.
Eet je glutenvrij? Let dan op met de sojasaus** en chilisaus dat er geen gluten in zitten. Neem bijvoorbeeld de Kikkoman Tamari sojasaus en de chilisaus van Yakso.
Eet je geen dierlijke producten? Laat dan de vissaus*** achterwege. Een theelepel azijn met een snufje suiker kan een goede vervanger hiervoor zijn.

9 gedachten over “Veggie Pad Thai”

  1. hoi Marlous
    Wat een leuk en lekker recept. Maar let op; in chilisaus kan ook ui en knoflook zitten en daardoor niet FODMAP OK zijn. Check het etiket of breng je gerecht naar wens op smaak met een scheutje rijstazijn en wat gehakte verse koriander.

    eet lekker!
    Mirjam Bakker, FODMAP dietist

  2. grappig dat je er bij zet notenvrij terwijl er een handvol pinda’s in moet…
    verder zit er in vissaus invertsuikerstroop oftewel fructose en glucose.
    In boekweitnoedels zit vaak tarwemeel oftewel gluten.

    1. Beste Ursula,
      Ik snap de verwarring, maar een pinda is geen noot…
      Bij het FODMAP dieet is vissaus toegestaan, met mate. Ik neem aan dat je daar op doelt in je reactie met de invertsuiker? De boekweitnoedels die ik heb gebruikt bevatten geen tarwe, maar het is absoluut van belang de verpakkingen goed te lezen.

      1. Hallo Marloes,

        dank je wel voor je reactie. Ben zelf op dit moment met de 1ste fase bezig en probeer alles echt uit te bannen. Nog 1 week….en dan gaan we weer wat toevoegen. Dan ga ik jouw recept zeker een keer proberen!!
        Grappig van de pinda’s, bij mij geeft het dezelfde reactie als bij noten! Verwarrend dus voor mij!!

  3. Klinkt lekker, maar hoe zit met met de volwaardigheid? 200 gram taugé en een beetje lenteui voor 4 personen, daar ga je je ADH aan groente niet mee halen.

    1. het is inderdaad maar 50 gram bij deze maaltijd Elisa, maar je kunt er natuurlijk voor kiezen om een salade erbij te maken of deze bij je lunch te eten.

  4. Vissaus is niet vegetarisch. Ik weet ‘t, we zijn hier niet bezig over vegetarisme maar over FODMAP, maar laten mijn man en ik nu toevallig veggie zijn èn gebaat bij laag-FODMAP eten, dus dit recept is dan toch een beetje een ontgoocheling.

    Als diëtiste in opleiding vind ik de opmerking over de ADH van groente ook terecht: de meeste mensen eten pad thai als hoofdgerecht en halen zo zeker de aanbevelingen niet. Is het een idee om bij recepten een soort maaltijdsuggestie te zetten? Bijvoorbeeld: ‘lekker als warme lunch’, of ‘serveer met een frisse salade’. Mensen moeten denk ik niet de indruk krijgen dat ze met deze pad thai klaar zijn.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *