Paddestoelpakketje met portsaus

Dit heb je nodig:

(Voor 4 personen)

200 gram champignons + 150 gram oesterzwammen (of ca. 350 gram paddenstoelen naar keuze)
300 ml rode port
2 eetlepels citroensap
2 sjalotjes, gepeld en gesnipperd
olijfolie
250 ml sojaroom om mee te koken
1 theelepel tijm
1 theelepel basilicum
4 plakjes diepvriesbladerdeeg
½ eetlepel mosterd
zout en peper

Zo maak je het klaar:

Veeg de paddenstoelen schoon met keukenpapier.
Kook de acht kleinste champignons – of halveer 4 middelgrote – in ½ dl port vermengd met ¾ dl water, evt. 1 eetlepel citroensap en wat peper en zout in ca. 4 minuten gaar. Laat in een zeefje uitlekken.

Snijd de overige paddestoelen in plakjes/reepjes en besprenkel evt. met 1 eetlepel citroensap. Fruit de helft van de sjalotsnippers in wat olijfolie even aan. Bak de paddestoelen ca. 3 minuten mee en voeg 125 ml. sojaroom toe, samen met de tijm en basilicum. Laat stoven tot vrijwel al het vocht verdampt is (ca. 10 minuten) en breng op smaak met peper en zout. Laat afkoelen.

Fruit de overige sjalotsnippers in wat olijfolie ca. 3 minuten. Voeg de rest van de port en sojaroom toe en kook het vocht in ca. 15 minuten in tot een wat dikkere saus.

Neem intussen het bladerdeeg en verdeel het paddestoelmengsel door van ieder plakje één helft vol te scheppen. Bevochtig de randen met water en vouw de “lege” deeghelft over het mengsel heen. Druk de randen goed op elkaar met de tanden van een vork. Zet tot gebruik in de koelkast.

Zeef de saus en voeg de mosterd en daarna naar smaak peper en zout toe. Tot gebruik in de koelkast bewaren.

Verwarm de oven voor op 175°C. Bestrijk de paddestoelpakketjes met water en bak ze in ca. 20 minuten af; gebruik voor een goudbruine kleur de laatste 5 minuten de grill. Verwarm de portsaus onder af en toe roeren. Leg de paddestoelpakketjes op vier borden, verdeel de saus ernaast en garneer met twee (halve) champignons.

Tips:

Dit recept is vrij van:

Koemelk, Kippenei, Noten, Pinda

Recept van: Yvonne van der Brugge

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *