Kippenbouillon

Laag FODMAP bouillon

Laag FODMAP bouillonDit heb je nodig:

1 kg kip, ik had 3 karbonades en 2 kipfilets
1 prei, alleen groene deel in ringen
1 stronk broccoli, in roosjes
1 winterwortel, in plakjes
1/2 bosje koriander
1/2 bosje peterselie
5 peperkorrel, geplet
3 liter water

Zo maak je het klaar:

Leg de kip in de pan en voeg de overige ingrediënten toe. Giet er 3 liter koud water op en breng aan de kook. Wanneer het water heeft gekookt zet je de pan op een vlamverdeler op het kleinste pitje. Deksel een klein stukje open op de pan zetten en de bouillon zachtjes twee uur laten trekken.

Na twee uur kip uit de pan halen en laten afkoelen. De bouillon zeven en het overtollige vet eraf scheppen. De bouillon af laten koelen.
De kip kan je van bouten afhalen, in kleine stukjes snijden en weer aan de bouillon toevoegen.
Breng de bouillon op smaak met zout en peter.

Tip:

Bij het laag-FODMAP dieet mag je geen ui en knoflook gebruiken, om de bouillon geschikt te maken voor dit dieet hebben we het weggelaten uit dit recept. Deze bouillon kan je bij het FODMAP dieet heel goed gebruiken als smaakmaker, vries daarvoor de bouillon in in ijsklont-zakjes of ijsklont-bakjes en ontdooi één of twee blokjes voor sausjes of voor bij je groenten.

 

8 gedachten over “Kippenbouillon”

  1. Jullie recepten zijn voor mensen met PDS??? Maar ik heb verschillende recepten gelezen en zal hier absoluut niet aan beginnen!!! In elk recept staan verschillende dingen die ik niet verdraag. Rode peper, aardappel,prei, boerenkool. Hoe komen jullie aan deze gegevens, dat het voor mensen met het Prikkelbare Darm Syndroom goed is??? Alleen bij de gedachte krijg ik al buikpijn!!!

  2. beste J.G. van der Kruk,
    Wat vervelend dat u dit niet kunt eten! Voor de mensen die PDS hebben en het FODMAP arme dieet volgen is dit recept wel geschikt, mits enkel het groende deel van de prei gebruikt wordt. Rode peper (met mate), aardappel en boerenkool zijn FODMAP geschikt, dus de meeste mensen met PDS kunnen dit goed verdragen.

  3. Mijn zoon is ook allergisch voor groene kruiden zoals selderij en peterselie en koriander. Hoe krijg ik dan de bouillon op smaak, hij blijft anders erg flauw.

    1. Hoi Angelie, ik doe in mijn bouillon peperkorrels (kan weggelaten), theelepel rozemarijn, laurierblad, pimentkorrels, kruidnagel en een lepel appelazijn (haalt de vitamientjes uit de botten). Nadien zeef ik alles door e doek. Missch een goede aanvulling op het gegeven recept? Gr

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *