Mayonaise zonder ei, soja en melk

mayonaiseDit heb je nodig:

125 ml olie, ik heb zonnebloemolie gebruikt
1 eetlepel honing
1 eetlepel azijn
1 eetlepel gemalen lijnzaad
1 theelepel (of eetlepel) mosterd
2 eetlepels water
snufje zout
snufje cayennepeper

Zo maak je het klaar:

Tip:

Ik zou aanraden er 1 theelepel mosterd bij te doen als je meer van de ‘Hollandse’ mayo bent!

Let bij het kopen van de mosterd op de allergenen die daar mogelijk in zitten. Ik had moster van de Lidl, daar zat alleen mosterd in als allergeen.

 

42 gedachten over “Mayonaise zonder ei, soja en melk”

  1. Het gaat bij sommigen in 1 keer op.
    Maar is het ook houdbaar in de koelkast?
    Lijkt me handig om gebruiksklaar te hebben voor allergische schoondochter.

    1. er zit niets in wat snel kan bederven, dus wanneer je het goed afsluit moet het geen probleem zijn het te bewaren!

    1. heb je de lijnzaad eerst gemalen? het lijnzaad zorgt ervoor dat het dikker wordt, dan moet dus zo ‘meel-achtig’ als het kan worden…

      1. Ik gebruik geen azijn maar verse citroen sap, Ik gebruik geen lijnzaad poeder maar, melk poeder, kan ook soja melk poeder, voor degene die geen lactose mogen. Je hebt een poeder nodig om de boel op te drogen waardoor je een dikke massa krijgt, Nu voor de smaak basis bouilon van Knorr, enkel maiskiem olie (geen andere olie gebruiken dit is zuiverder dan andere olie met toevoegingen). Absoluut geen mosterd. Het zuur van citroen, het zuur in de bouilon, en het zout, eventueel koffie lepel honing, maakt het helemaal zalig.

  2. Hoi,
    Ik heb het nu twee keer geprobeerd maar ik krijg het niet dik
    Een keer met olijf olie en een keer met zonnebloem olie
    Ik had de lijnzaad eerst metbde staafmixer fijn gemalen..
    Waarom lukt het dan niet?

  3. wat jammer Saskia, maak anders een filmpje hoe jij het doet? Wellicht kunnen we dan zien wat je anders doet dan wij?

    1. Ik verwacht van wel… Het gaat om de bindingskracht van het gemalen lijnzaad, ik verwacht niet dat Chia zaad heel anders is van samenstelling.

  4. Als de mayo niet dik wordt, kan je proberen of het helpt om de ingredienten op kamertemperatuur te laten komen.
    Ook is het belangrijk dat je net als in het filmpje eerst alle ingredienten in de kom te doen. Dan de staafmixer op de bodem te zetten en hem in het begin op de bodum te houden. Zodat eerst de lijnzaad en de mosterd met het onderste deel olie kan mengen. Als hij aan de onderkant dikker wordt mengt het makkelijker met de rest. En dan heeft de olie en de azijn minder moeite om te mengen omdat de het met de emulgator ( in dit geval de mosterd ) vermengt wordt.

    Ik hoop voor je dat het lukt. Groetjes

  5. De 1e keer dat ik het probeerde lukte het prima, de 2e en de 3e keer bleef de mayo dun, terwijl ik het net zo doe als in het filmpje, ik snap er niks van.
    Mijn dochter heeft het ook al een paar keer geprobeerd, daar blijft het ook dun.

  6. Ik zou deze mayo eerder honingmosterd saus noemen. Misschien had ik minder mosterd moeten gebruiken. Overigens is het wel lekker. En is een prima basis om lekker er mee te varieren.
    Tip: plet de gebroken lijnzaad nog even in een vijzel oid. In poedervorm bind de lijnzaad het geheel beter. Lijnzaad in een zakje stoppen en dan plat slaan met een lepel oid kan ook.

  7. Bij mij hetzelfde als bij Laura. De eerste keer een groot succes. De 2e en 3e keer blijft ie superdun. Toch doe ik alles hetzelfde als de eerste keer en als het filmpje laat zien. Gebruik dezelfde ingrediënten als de eerste keer.Snap er niks van. De eerste keer was super goed en super lekker!!! Help

  8. Ik heb het vandaag gemaakt, hier is ze vind ik ze persoonlijk iets te dik en iets te zoet, mijn lijnzaad was tot poeder vermalen, de volgende keer doe ik er minder lijnzaad en minder honing in. Ik heb het zonder mosterd gemaakt omdat ik dat er niet in mag hebben.

  9. Voor iedereen bij wie het dun blijft, ik maal de lijnzaad in een elektrische koffiemolen. In een vijzel geen doen, en in een koffiemolen gaat prima! Even bij oma kijken, maar ook nog te koop hoor. Omdat hij vanwege de honing niet helemaal veganistisch was, heb ik natrena gedaan.Wel eeb beetje bijsmaak van de natrena, wat kan ik anders proberen?

    1. Anita, ik doe het ook met een koffiemolen eerst tot meel malen. De eerste keer dat ik het maakte idd flink dik, maar daarna niet meer gelukt. Blijft dun. Ik sta echt voor een raadsel.

  10. Wat ben ik blij met dit kookboek en vooraleer dit recept. M’n zoon heeft de hoogste gradatie kippenei allergie en dit is de eerste keer dat hij mayonaise kan proeven. Dank je wel.

  11. Mij lukt het niet om mayo te maken, het blijft dus dun…en eigenlijk mag ik geen mosterd, is daar een vervanging voor??

  12. Gelukt! Te gek. Moest er zelfs extra water bij doen omdat de mayonaise wat te dik was. Volgende keer ga ik het proberen met wat extra azijn erbij. Meteen dubbele hoeveelheid gemaakt trouwens. Bedankt voor het recept!

  13. Slecht recept voor mayonaise. Lijkt niet eens op mayo. Mayo is helemaal niet zo zoet. De honing overheerst veel te veel. Als je er mosterd bij doet is het idd net honingmosterdsaus. Hopelijk smaakt het ergens naar als ik er veeeeeeel minder honing in doe. Ben benieuwd 🙂

  14. Geweldig recept, lukt meteen en echt super lekkere saus!
    Al verschillende recepten geprobeerd, maar dit is de eerste die wat dikte betreft op mayonaise lijkt.
    In plaats van honing heb ik er erythritol door gedaan (o.a. Sukrin, lijkt op suiker en smaakt als suiker, de beste suikervervanger die er is).
    Met mosterd vind ik het juist lekker, maar smaken verschillen en of het lukt zonder mosterd weet ik niet.
    Een aanrader!

  15. Beetje late reactie maar chiazaad gaat prima! Ik heb het eerst geweekt tot t slijmerig werd. Verhouding 10 gr zaad 90 gr water.

  16. Zou je ipv honing ook iets anders kunnen gebruiken? Of het helemaal weglaten? Ik ben een veganist en dit recept lijkt me super handig! Ga het zeker proberen!

  17. Hoi allemaal,

    Ik had een ander recept en ook daarbij werd het steeds maar niet dik. Om gek van te worden! Maar nu is het gelukt! 100 cl sojamelk, 250 cl zonnebloemolie, klein theelepeltje mosterd, klein scheutje azijn, een kwart theelepeltje bouillonpoeder. Echt een lekker recept! Steeds weer porties verpest omdat het niet lukte.. Maar nu is het weer gelukt. Tip: Eerst de sojamelk in een bakje doen, daarna pas de olie! En dan met de staafmixer.Ik hoop dat jullie hier iets aan hebben.

  18. Net gemaakt en wat heerlijk!!! Ik eet melk en eivrij voor dochter (krijgt borstvoeding) en qua sausjes bij de bbq was dat wat karig. Maar deze is zo super makkelijk dat ik nu al 2 varianten klaar heb en misschien ook nog 1 met kruiden ga maken. En de grote dochters vroegen al of zij dan ook mama’s saus mochten eten, dat zegt genoeg 🙂
    Bedankt van deze mayofan!!!

  19. Als het te dun blijft betekend dat je de spullen die je gebruikt niet vet vrij zijn. Eerst alles(bak en staafmixer) wassen met zeep en warm water(liefst 2x) en daarna met koudwater afspoelen. Droogmaken met een schone theedoek of met keukenpapier.
    Succes!

  20. Heerlijk!!
    Eerst had ik rijstolie en kokosolie ipv lijnzaad gebruikt en dan dubbele portie maar dat bleef dun.
    Daarna precies zoals op het filmpje met rijstolie prima gelukt!
    En zoveel goedkoper dan kant en klare eivrije mayonaise!

  21. Bij mij lukte het ook maar niet om het dikker te krijgen maar… bovenstaande recept en als laatste een klein scheutje sojamelk erbij en Tadaaa super mayo heerlijk!

Laat een reactie achter op Lotte Reactie annuleren

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *