Mayonaise bij histamine beperkt dieet

mayoDit heb je nodig:

1 eidooier

2 theelepels azijn

zout

150 ml olie (bijvoorbeeld zonnebloemolie)

eetlepel yoghurt

Zo maak je het klaar:

Doe de eidooier in een kom en klop hem los met een snufje zout. Zet de mixer in de kom en laat de olie er voorzichtig in een dunne straal inlopen. Mix totdat de olie is opgenomen. Doe dan het volgende straaltje erbij. Blijf mixen en voeg de olie voorzichtig toe. Als de mayonaise wat dikker wordt, kunt u meer olie tegelijkertijd toevoegen. Als de mayonaise dik genoeg is voegt u de azijn en de yoghurt toe.

Tips

Een paar dingen waar je op moet letten:

1. Zorg dat alle ingrediënten op kamertemperatuur zijn.
2. Klop eerst de eidooier met wat zout luchtig
2. Giet de olie er in het begin echt héééél langzaam bij.
3. Klop na elk beetje olie alles heel goed door elkaar, tot een homogene massa (ik heb volgens mij wel een minuut of 10 geklopt)
4. Klop op het eind de azijn en/of citroensap en/of yoghurt erdoor en andere kruiden naar smaak

Nog een paar tips:
1. As je het te zuur vind kan je er ook met minder azijn bij doen
2. Doe een theelepeltje lauw water bij het dooier, dat klopt wat makkelijker
3. Als je al een mislukte portie mayo hebt (die niet stevig wilde worden) kan je die op het eind als door de gelukte mayo kloppen.

 

Met dank aan Erica Herder, co-auteur van ons Histaminebeperkt Dieet Basisboek.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *