Slagroom zonder koemelk

Dit heb je nodig:

3 blaadjes gelatine
150 ml sojamelk
5 eetlepels suiker
100 gram harde plantaardige boter (bv Wajang)

Zo maak je het klaar:

Week de gelatine 10 minuten in koud water. Verwarm de sojamelk met de suiker en laat de margarine hierin smelten.Laat het geheel iets afkoelen. Knijp de gelatine goed uit en los deze al roerend op in de sojamelk. Laat het mengsel nog 1 minuut afkoelen. Klop het daarna 5 minuten met een mixer tot een luchtige en romige slagroom is ontstaan. Laat het 30 minuten in de koelkast opstijven.

Dit recept is vrij van:

Koemelk, Kippenei

Tips

Als je een sifon met patronen hebt is dit erg handig. Na het oplossen van de gelatine in de room doe het mengsel in de sifon en zet deze in de koelkast.

18 gedachten over “Slagroom zonder koemelk”

 1. Heeft iemand ook een goed idee voor een lactosevrije vervanger van creme fraiche? Dit wordt in zoveel recepten gebruikt, en kookroom (alpro soya) is veel dunner, heeft een totaal andere structuur.

  1. Misschien soyayoghurt (ook van alpro soya bijv.)? Dit komt qua dikte in elk geval meer in de buurt en is ook een beetje zurig net als creme fraiche.

 2. Plantaardige vervanger voor gelatine is Agar Agar
  http://nl.wikipedia.org/wiki/Agar_(bindmiddel)
  Agar (bindmiddel)

  Agar of agar-agar is een witachtige, smaak- en reukloze, onvertakte polysacharide die uit de celwanden van sommige soorten roodwieren gewonnen wordt, voornamelijk op Sri Lanka, op Java en in Japan. Deze stof wordt onder andere uit Gelidium, Gracilaria en Pterocladia gewonnen. Chemisch gezien is agar een polymeer opgebouwd uit subeenheden van de suiker galactose. Het zijn polygalactanen samengesteld uit aaneengeschakelde agarobiose-eenheden die op de -OH-groepen min of meer vervangen zijn door sulfonaat- of methylgroepen.
  Het woord agar-agar komt uit het Maleis en betekent gelei. Agar-polysachariden zijn de primaire ondersteunende structuren voor de celwand van een alg. Opgelost in heet water en daarna afgekoeld is agar te gebruiken als gelatine. De stabiliteit van de gels die men daarbij bekomt is thermoreversibel: bij verhoging tot 90 °C smelten ze opnieuw. De bindkracht is tweemaal zo groot als die van gelatine; bovendien is agar-gel minder gevoelig voor veranderingen van zuurgraad.
  Agar is ook bekend als E406 in de lijst van E-nummers.

 3. Alpro soya heeft nu ook slagroom die je kan opkloppen.
  Staat bij de gewone slagroom in het koelvak bij de grotere AH’s en Jumbo’s.

 4. Wat doen we als we zowel een lactose- als soja allergie hebben 🙁

  Ik had sojaslagroom ontdekt nadat ik lactose intolerant bleek te zijn, dus was dolblij, maar heb vandaag uitslag van bloedtesten gekregen en er is ook nog een soja allergie bijgekomen! HELP!

 5. MinusL heeft idd lekkere slagroom, maar zij hebben ook verse roomkaas en creme fraiche. Hiermee kunnen je prima taarten maken en ook voor sauzen te gebruiken. (MinusL voor lactose intolerantie)

 6. heeft iemand hier een alternatief voor? Mijn kinderen hebben namelijk een koemelk allergie en zijn lactose intolerant.

 7. Soyatoo heeft melk-, lactose- en sojavrije slagroom!
  Deze is iets dunner dan wat we gewend zijn: als het verdragen wordt kun je er ‘klopfix’ bij doen.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *