Vrolijk Pasen!

Aankomend weekend is het zover! Zondag en maandag vieren we Pasen. Een paasontbijt is bij veel mensen niet weg te denken. Maar hoe doe je dat als je een speciaal dieet volgt? In veel ontbijtproducten zitten allergenen. Wij zijn druk bezig geweest met het maken van een “allergeen arm” paasontbijt. Er is ook rekening gehouden met mensen die het FODMAP arme dieet volgen, mensen met hooikoorts en mensen met histamine intolerantie. Bekijk onze recepten en geniet mee met Pasen!


DSC_0134

Recepten:

In onderstaande tabel staat welke recepten je bij de volgende allergieën en diëten kunt eten. Staat jou allergie/dieet er niet bij? In de recepten staan de ingrediënten hier kun je ook zien of er producten in zitten die je niet mag.

Paas stol Paasbroodjes Aardbeienjam Omelet Eiersalade Paas smootie
Gluten-vrij x x x x x x
Lactose-vrij x x x x x x
Koemelk-vrij x x x x
Soja-vrij x x x x x x
Pinda-vrij x x x x x x
Noten-vrij x x x x x x
FODMAP arm x x x x x x
Geschikt voor hooikoorts x x x x x
Geschikt voor histamine x x

Paas stol

(voor 6 stuks)

STOL

Ingrediënten
250 gr krenten en rozijnen (gebruik bij FODMAP arm dieet: 6 eetlepels krenten en rozijnen)
250 gr witte broodmix bijvoorbeeld Schär Mix C of Consenza witte broodmix
15 gr toegestane boter
poedersuiker

Zo maak je het klaar
Pak een kom en vul die met handwarm water. Doe de krenten en rozijnen er in. In een andere kom doe je 1 1/2 dl handwarm water en voeg de broodmix en de boter toe. Wanneer je vloeibare margarine gebruik, gebruik dan iets minder water. Kneed het met een mixer met deeghaken (of met de hand) tot een soepel deeg. Laat de krenten en rozijnen goed uitlekken en dep ze af met een keukenrol. Voeg aan het deeg de krenten en rozijnen toe en vorm er 6 porties van. Rol het deeg uit op een met bloem bestoven werkvlak tot cirkels. Dek ze af met huishoudfolie en laat ze 20 minuten rijzen.

Verwarm de oven voor tot 200 graden. Bak de stolletjes in ca. 25 minuten lichtbruin en gaar. Laat de stolletjes afkoelen en bestuif ze dik met poedersuiker.

Smul ze!

Tip

Wanneer er in amandelspijs geen ingrediënten zitten die klachten kunnen veroorzaken, dan kan je die ook gebruiken. Maak van de 6 porties deeg voor de stolletjes een soort hamburger vorm. Maak dan van de amandelspijs rolletjes van ongeveer 1 cm dik en leg een rolletje op het deeg. Vouw het deeg om de spijs heen en druk de naden goed vast.

Paas broodjes

(voor 12 stuks)

DSC_0095

Ingrediënten:
500 gr witte broodmix bijvoorbeeld Schär Mix C of Consenza witte broodmix
30 gr toegestane boter
50 gr suiker (voor wat zoetere broodjes, kan je ook weglaten)

Zo maak je het klaar
Pak een kom en doe hier 3 dl handwarm water in en voeg de broodmix, de suiker en de boter toe. Wanneer je vloeibare margarine gebruik, gebruik dan iets minder water. Kneed het met een mixer met deeghaken (of met de hand) tot een soepel deeg. Vorm 12 porties van het deeg, en maak er leuke paasfiguurtjes van, op een met bloem bestoven werkvlak. Dek ze af met huishoudfolie en laat ze 20 minuten rijzen.

Verwarm de oven voor tot 200 graden. Bak de broodjes in ca. 25 minuten gaar. Laat de broodjes afkoelen.

Tip:
Met krenten en rozijnen kun je, je broodjes leuk versieren.  

Aardbeienjam met chiazaad

(voor 500 gram jam)

DSC_0046

Ingrediënten
500 gram aardbeien (uit de diepvries of vers)
4 el geleisuiker
1 tl limoensap
4 el chiazaad

Zo maak je het klaar
Zet alle ingrediënten afgewogen klaar. Vul een pan met kraanwater en leg de jampot in de pan. Zorg ervoor dat de jampot helemaal onder water ligt. Breng het water met de jampot en de deksel erin ongeveer 5 minuten aan de kook. Haal de jampot en deksel uit de pan met een tang en zet neer op een schone theedoek. Je hoeft ze niet af te drogen, omdat het vocht door de hitte vanzelf verdampt. De jampot is nu gesteriliseerd, zodat je de jam langer kunt bewaren. Was de aardbeien en verwijder de kroontjes. Doe de aardbeien en limoensap in de pan en zet het vuur aan op middelhoog temperatuur. Voeg de geleisuiker toe en roer goed. Voeg hierna het chiazaad toe, breng het mengsel aan de kook en roer weer goed alles door elkaar Laat alles nog ongeveer 5 minuten zachtjes doorkoken. Pureer de jam met een stamper  Schep de jam in de jampot en draai de deksel er meteen op. Zet de jampot meteen op z’n kop voor ongeveer 5 minuten. De lucht wordt er op deze manier uit gedrukt en kun je zo langer bewaren. Zet de jampot weer overeind en laat afkoelen voordat je het in de koelkast zet.

Tip:
Bewaar de aangebroken jampot in de koelkast. Wanneer je de jam niet meteen gebruikt, kun je hem op een droge en koele plek bewaren. Wil je weten hoeveel jam er in de jampot kan? Vul de jampot met water en giet dit vervolgens over in een maatbeker.

Wist je dat chiazaad rijk is aan vezels? Op de website FODMAP-dieet staan nog meer tips om meer vezels binnen te krijgen.

Grapefruit sap

Sommige mensen met hooikoorts kunnen vanwege kruisreactie niet tegen sinaasappelsap. Toch een sapje bij je ontbijt, probeer eens grapefruit sap!DSC_0129

Omelet

IngrediëntenDSC_1188 (2)
1 bosui (alleen het groene gedeelte bij FODMAP arm)
3 eidooiers (het eiwit gebruik je niet)
50 ml lactose-vrije melk
zout
1 el zonnebloemolie

Zo maak je het klaar
Snijd de bosui fijn. Roer de eidooiers, melk en bosui met een beetje zout door elkaar. Verwarm de olie in een koekenpan en bak de omelet mooi bruin.

Eiersalade

DSC_1199 (2)Ingrediënten
3 eieren (het eiwit gebruik je niet)
1 bosui (alleen het groene gedeelte bij FODMAP arm)
50 g lactose-vrije zure room
zout

Zo maak je het klaar
Kook de eieren in zeven minuten hard. Snijd ondertussen de bos ui in kleine stukjes en meng deze met de zure room. Laat de eieren in koud water afkoelen en pel ze. Haal de dooiers uit de eieren en prak ze met een vork fijn. Meng de eidooiers met de zure room en bos ui. Voeg er naar smaak een beetje zout aan toe. Zet de salade tot gebruik in de koelkast.

 

 

Paas smootie:

Voor 2 personen

DSC_0080
2 wortels
1 banaan (zonder bruine spikkels)
1 kiwi
2 sinaasappels
1 eidooier
50ml water

Doe alle ingrediënten in een blender, of een kom. Mix met de blender of staafmixer tot alle ingrediënten fijn zijn.

Op allergique staat uitgelegd waarom deze smootie zo gezond is!

Fijne Paasdagen!

 

 

 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *