allergie & overgevoeligheid

Basis cake/muffin recept

Basis cake/muffin recept

Dit heb je nodig:
315 gram bloem
1,5 zakje bakpoeder
2 zakjes vanillesuiker
225 gram witte basterdsuiker
150 gram margarine (ik gebruik wajang)
2 dl bubbeltjes water
4 eetlepels poedersuiker

Zo maak je het klaar:
Meng de gezeefde bloem met bakpoeder en suiker. Smelt de margarine en meng het met het water en voeg de bloem/suiker mengsel toe. Klop 5 min.
Baktijd ongeveer (hangt heel erg af van de oven, is echt even zoeken):
Cake  1 uur op 160 graden tot 1 en een kwart uur op 180 graden Cupcakes 30 minuten op 160 graden

Recept is vrij van: koemelk, lactose, kippenei

Tips: om het recept glutenvrij te maken gebruik je een glutenvrije bloem.

Recept is van Natalie Smit, @natalie_smit op twitter.

72 Reacties

  1. hoi echt heel handig dat er taart bestaat zonder dierlijke producten en noten. Ik moet een leuke bumba taart maken voor m’n neefjes verjaardag (hij wordt 3) zelf ben ik 12 en ik vindt het superleuk om taarten te bakken!:) maar ik hoorde dat mijn familie (alleen de volwassenen) gaat vasten en in die tijd mogen ze geen dierlijke producten eten… dus geen ei, melk,boter, vlees, yoghurt enz. maar ik heb 2 vraagjes…. kan je hiermee een fondanttaart maken met vulling? en zo ja heeft het dan dezelfde smaak als een gewone fondanttaart?

    ~doei, Amber

  2. Hallo,

    De baktijd kom ik niet helemaal wijs uit. Bedoel je dat je hem eerst een uur op 160 graden moet bakken en daarna nog een kwartier op 180?

    Groetjes en alvast bedankt.

  3. Baktijden wisselen sterk per oven, vandaar de ruime baktijd en temperatuurverschillen. Is uitproberen. Bij de ene oven is hij op 160 gr met 1 uur goed, andere oven kost meer tijd of hogere temperatuur. Echt uittesten dus.

    Wat smaak betreft is hij iets anders en wat machtiger dan gewone cake omdat hij wat compacter blijft. Maar hier vind iedereen hem altijd heerlijk.

  4. Hi Natalie!

    Ik ben helemaal blij met bovenstaand recept! Maar ik had een vraagje aan je. Ik krijg dit beslag zo moeilijk uit mijn bakblikken als het gebakken is. Heb jij een tip voor mij, wat ik hieraan kan doen??

    Bedankt alvast!

    Groeten Gabriëlle

    • hii Gabriëlle,
      Als je het er niet uit krijgt dan moet je het blikvorm in vetten met boter (margerine, roomboter enz.)
      dan krijg je hem er makkerlijker uit.

      Gr Suzanne

      • Zou het niet met roomboter in vetten als die koemelk/lactose vrij moet blijven ;-)

    • Ook een idee om de vorm te bekleden met bakpapier! Werkt bij mij heel goed.

  5. Ik werk altijd met de tupperwarevorm en daar krijg ik hem aardig uit. Gebruik hem zelf voor basiscake onder een gedecoreerde taart en muffins, dus als hij dan niet mooi glad is is dat niet zo heel erg. Geen goede tips dus. Zal kijken of ik nog ander recept heb wat ik in kan sturen, misschien werkt die voor jou beter.

  6. Kan je er ook chocolade cake van maken?
    Voeg je dan gewoon cacaopoeder toe of beter chocolade (gesmolten of niet?)
    Doe je er het cacaopoeder gewoon bij of komt dat in de plaats van iets?

    Alvast bedankt!

  7. Albert Heijn heeft pakjes plantaardige margarine van eigen merk, die ik beter vind smaken dan wajang, en die ook goedkoper is.

  8. Waar koop je Wajang?Want ik ga deze cake maken na vaderdag,want op school gaan we al cup-cake’s bakken vorr vaderdag.Dus wie weet waar ik Wajang koop vergeet niet te beantwoorden.Dankje xxxEllymayxxx

  9. Bedankt voor dit recept! Altijd ellende die allergieën!
    Voor Ellymay: Wajang kun je kopen bij Albert Heijn en waarschijnlijk bij nog meer A-winkels zoals Jumbo, Plus, C1000 enz.
    Ik doe er zelf altijd halvarine (becel light of omega3) in en dan de helft van de aangegeven hoeveelheid. Mijn zoontje heeft namelijk ook nog kleurstof en conserveermiddelen allergie. Wajang mag hij dus niet.
    Maar goed! Als je het weet!
    Nogmaals bedankt voor het heerlijke recept! Hij was goed geluk!

  10. Ik heb vandaag 3 keer het recept gemaakt en 3 keer is het mislukt!De cake kwam n
    Iet omhoog en werd binnenin niet gaar enig idee hoe dit kan?Heb ze ook langer laten staan maar dan was de zijkant aangebrand en de binnenkant niet gaar!!!!?:(

    Groetjes Daan

  11. Wajang niet bij ah maar wel bij deka en digros/dirk/bas
    Plantenmargarine van AH bevat soja
    Niet omhoogkomen en klef betekend meestal te hoge temp, te kort, even stoeien met instellingen oven.
    Ik doe tegenwoordig muffins ook minder warm en wat langer, vooral op gevoel. Ook het kloppen is erg belangrijk voor het rijzen,aangezien normaal de ei daarvoor zorgt. Hij rijst zoieso minder dan een standaard cake.
    Chocoladecake nog niet geprobeerd, dus hoor graag het resultaat.
    Hoop dat ik nu niets vergeten ben te beandwoorden op mn mobieltje op de vroege morgen met 2 spookjes om mij heen ;-)

  12. Heey,dit recept is echt tof maar weten jullie waar ik Wajang kan kopen? Ik zal het lief vinden als jullie me zeggen waar we dit kunnen kopen doei

    • Ha ellymay,

      Willeke heeft een aantal reacties hierboven al antwoord gegeven :) je kunt wellicht ook de plantaardige margarine van AH gebruiken, maar kijk even op het pakje naar de ingrediënten!

  13. Dankje willeke ik ga dinsdag toch al naar nederland dus ik kan het daar kopen dankje dankje dankje!!!!!!!! :) :) :)

  14. Marloes collins jij ook bedankt! :)

  15. zit er in wajang sojamelk eieren of koeienmelk?

  16. Is basterdsuiker bruine suiker?

  17. Voor hoeveel cupcakes is dit mengsel ongeveer?

    Mijn zoontje wordt 1 dit weekend en ik wil ze graag bakken, heb dit nooit eerder gedaan. Ik heb een leuk setje met dierenprikkers voor 24 cakejes.
    Ik zag ook dat ik rekening moet houden met rijzen, hoe vol moet ik ze scheppen?
    En begrijp ik uit voorgaande reacties dat ik ze er beter iets langer dan een half uur in kan doen en dan minder heet dan 160 graden?
    Heb een vrij nieuwe heteluchtoven…

    Nog een gek vraagje, heeft iemand weleens geprobeerd om er ook banaan in te doen? Dit schijnt cupcakejes minder droog te maken.

    Alvast veel dank. Leuk recept trouwens ;-)

  18. Ha Annemarie,
    ik wil je aanraden de cakejes ‘voor’ te bakken, ze zijn best lang houdbaar dus als ze direct lukken kan je ze best invriezen voor de grote dag. Maar als ze niet lukken…. In dit recept heb ik nog geen banaan gebruikt, maar wel in andere recepten. Het zorgt voor de ‘plak’ wat je normaal van eieren krijgt.
    succes!

  19. Dank je wel! Ik ga morgen eerst een lading maken en dan kan ik eventueel zaterdagochtend nog meer maken of het over doen. Ik gooi er een banaantje in denk ik, ik laat wel weten of het een succes was.
    Nogmaals veel dank.

    • ik heb de cakejes gemaakt voor mijn kleinkinderen, die veel allergiën hebben…
      dolgelukkig.. ze vinden ze heerlijk

      ik ben benieuwd hoe het is gelukt met banaan erin???

      appel zou toch ook meoten kunnen denk ik?

      gr. suzy

  20. Nou de tweede ronde van 12 cupcakes staat in de oven! Gisteren eerst 12 gemaakt volgens bovenstaand recept met banaan. Ik heb de banaan gepureerd met de staafmixer en toen door het boter/bubbeltjeswater mengsel gedaan voor ik de boel met de mixer lekker luchtig heb geklopt. Alleen, ik heb nog nooit cupcakes gemaakt en wist niet dat dat in een cupcake blik moest ;-) Dit beslag is best zwaar dus alles droop er uit en over elkaar heen. Ik had ze ook veel te vol geschept, tot 2/3 is prima. Maar de smaak was super en idd een beetje zacht en plakkerig vanbinnen door de banaan.
    Ik kan het aanraden. De banaan is ook zoet dus ik heb nu iets minder suiker gebruikt.
    Je kan trouwens ook voor kindjes die geen melk/ei mogen met banaan, bloem en bakpoeder pannekoekjes bakken. Zo kwam ik er eigenlijk op.
    Succes!

    lfs
    Annemarie

    • ik lees hier pannekoekjes van banaan, bloem en bakpoeder van annemarie… kan ik hier het recept van krijgen aub??

  21. Heerlijk recept! Je hebt het alleen allemaal nodig

  22. Hallo!
    Ik ben echt super blij met het recept, bij mij was de cake ook gelukt.
    Alleen hij zakte gelijk in toen ik hem uit de oven haalde, weet iemand waar dit door komt? Te snel uit de oven gehaald misschien?
    Verder was hij vanbinnen wel gewoon gaar (en lekker) :)
    Groetjes

  23. Ik vind het geweldig dat dit recept zo on internet staat heb een neefje met melk/ei/noten/vis/aardbei allergie en zijn moeder en zusje hebben een gluten allergie en dat is qua gebak of cake altijd moeilijk dus ga het zo gelijk proberen te maken hebben ze morgen eens een zelfgemaakt cakeje, zou het ook in cakepops kunnen enig idee zou leuk zijn om er wat van mee te geven voor de kleintjes.
    Groetjes Saapke.

  24. nou ik heb ze in de oven kijken of ze lekker worden!!!
    de mix smakkte prima ;-)
    heb wel een opmerking om het te binden had wel 3x zoveel water nodig als bij het bovenstaande adress

    liefs

  25. Geweldig recept. Ik heb de boter vervangen door 2 dl zonnebloemolie, er een klein mespuntje zout in gedaan, 1 banaan en een eetlepel citroensap (smaakt het iets minder zoet). Door de olie is het probleem met alle toevoegingen in de boter ook opgelost. Wel olie gebruiken die een hoge temperatuur verdraagt.
    Cakejes zien er prachtig uit en smaken heerlijk.

  26. wat is 2dl water??

  27. Ik heb het recept al 5 leer geprobeerd op verschillende temperaturen maar ik krijg het niet goed. Of het is een baksteen of de binnen kant is nog niet gaar. HELP! Iemand nog tips? Heb al geprobeerd tussen de 120 en 180 graden ook tijdsverschillen snap er niks van :-(

    • Emmetje, heb je wel een oven? of een combimagnetron? in een combimagnetron zonder volwaardige oven lukt het bakken vaak niet. leuk om een broodje af te bakken, maar niet echt geschikt om taarten en cake in te bakken

  28. Mijn dochter heeft net dit recept gemaakt omdat haar broertje geen kippenei mag eten. Helaas is het totaal mislukt. Bovenop lag een harde koek en in het vormpje was het zo zacht dat je het niet kon vastpakken zonder dat het uit elkaar viel. Het blijkt weer dat je kippenei niet zo makkelijk kunt vervangen door andere dingen zoals in dit geval bakpoeder. Het rijst dan wel maar de stevigheid ontbreekt.

  29. Voor hoeveel personen

  30. Hoi
    Ik vind het recept heel leuk en lekker maar de cupcakes worden niet droog van binnen.
    Heb ze 45 minuten op 160 graden gedaan en de bovenkant was lekker droog en beetje hard maar de binnenkant was nog niet helemaal goed.
    Heb ik iets verkeerd gedaan? Mijn dochter vind het prachtig om ze te maken en te versieren maar dan moeten ze wel droog zijn.
    Groeten Udo

  31. Hoi!
    Ik wil deze cake graag maken voor mijn broertje vanmiddag maar ik snap de baktijden en temperaturen niet.
    Zou iemand mij deze uit kunnen leggen?

    Groetjes Laura

  32. Hier is ‘ie prima gelukt! Ik heb alleen wel de vanillesuiker vervangen voor 16g. kaneelsuiker (ik had geen vanillesuiker meer in huis) en de witte basterdsuiker heb ik vervangen voor lichte basterdsuiker. Verder was ik de 4 eetlepels poedersuiker vergeten, maar goed… de cake is dus prima gelukt! Ik heb ‘m 60 minuten op 175 graden gebakken (boven en onderwarmte in het midden van de elektrische-oven) en hij is prima gerezen. Zal ‘m dadelijk eens proeven… hij komt NET uit de oven…

  33. Beste Nathalie,

    Moet de cake 1 uur op 160 graden bakken en daarna nog eens een kwartier op 180 graden?

  34. Hoi,

    Ik heb het recept gebruikt om er een fondantcake van te maken in de vorm van een prinses voor mijn dochters 3e verjaardag. Ze vond het helemaal geweldig! De eerste keer dat ze in haar leven taart at was dus een succes! Ze is namelijk allergisch voor koemelk en kippeneiwit en ikzelf voor tarwe.

    Bedankt,

    Rose

  35. ik vind dat super handig want ik had geen eieren in huis en ik zocht en zocht naar cupcakes zonder eieren en ik vond niks maar dan kwam ik op deze website echt heel handig

  36. Hoi

    Dit is echt een super leuk recept
    Maar kan dit ook zonder vanille suiker ?

  37. hoi Lotte,
    Vanillesuiker kan je makkelijk vervangen door gewone suiker of door rietsuiker (dat heeft ook een lekker smaakje).
    Als je wil doe je er n’ietsiepietsie (half koffielepeltje) citroenrasp bij, dat geeft ook een lekker smaakje zoals vanillesuiker.

    smakelijk
    Joke

  38. Ik heb er cupcakes van gemaakt. Had ook op internet gelezen dat eieren kunnen vervangen worden door soja yoghurt of door banaan.
    Ik had veel cakejes nodig. Heb alles dubbel genomen en er een banaan en een soja yoghurt (abrikoos) mee ingedraaid (andere yoghurt had ik niet in huis) de cupcakes een half uurtje op 160°. Ze rezen zelfs mooi; ze zakken een klein beetje terug in bij het afkoelen. Ze waren super lekker en luchtig.
    Dit receptje ga ik nog gebruiken

  39. Dank jullie wel
    eindelijk weer cake eten

    super!!!

  40. Wat super zeg, zo’n cakerecept zonder ei en zonder melk; kan bijna niet geloven dat het werkt! Heb nog een vraag voor ik t ga uitproberen: met ‘bubbeltjeswater’ bedoel je iets als Spa rood?
    Alvast bedankt voor je antwoord!

  41. Eem ja ik ben de boter vergeten

  42. Moet je de oven voorverwarmen of gewoon aanzetten als de cake erin gaat?

  43. Ik was heel blij toen in dit recept vond. Mijn zoon wordt over een maand 1, en hij is allergisch voor tarwe en ei. Ik heb de cake geprobeerd, maar heb roomboter gebruikt…

    Maar hij is helaas niet gelukt… hij ging heel mooi rijzen in de oven (160 graden) maar stortte na een half uur ineens in terwijl die nog in de oven stond. Ik heb hem er nog 1 uur en 15 min in laten staan maar hij is helaas niet gaar van binnen…. komt dit door de roomboter?? … of moet ik de temperatuur lager zetten?

  44. hier nu al 4 keer dit recept geprobeerd maar de cake rijst niet of rijst en zakt weer in elkaar. Heb de bloem en bakpoeder al vervangen door zelfrijzend bakmeel, heb de eivervanger vervanger met banaan, heb een andere oven geprobeerd, heb geprobeerd om de margarine dan eerst maar te smelten in een pannetje. Niets helpt! en ik heb ook niet het deurtje onderwijl geopend. Wat gaat er fout???????

  45. Gemaakt met de 2 dl zonnebloemolie, 1 banaan en citroensap, zoals ergens boven vermeld. Prima gelukt, veel positieve reacties en verzoeken voor het recept! Een blijvertje!

  46. Doe wat cacaopoeder door beslag 1 theelepeltje is genoeg maakt de cake een cocoladcake heel lekker

  47. Ik heb dit recept net ook geprobeerd, omdat ik zelf geen lactose kan verdragen. De cupcakes zien er super goed uit, totdat ik ze uit de vormpjes probeerde te halen… te onderkant bleeft helaas zitten. De rest heb ik er dus maar gewoon in laten zitten. Ze zijn wel helemaal gaar, maar het is gewoon niet goed gebonden, ze brokkelen af aan alle kanten. Erg jammer, het ligt denk ik niet aan de oven!
    Volgende keer maar een ander recept proberen met bijvoorbeed ei om het te binden.

  48. Ik heb net ook dit recept geprobeerd en moet zeggen smaakt best goed en ook helemaal gaar. Maar wat ik maf vind je leest hier het recept en daarnaast staat een plaatje van een cake maar die cake is zeker niet gemaakt met dit recept misschien een idee om dat eens te veranderen. Verder erg tevreden met dit recept.

  49. Hij staat nu in de oven, maar wil niet gaar worden. Komt dit omdat we roomboter hebben gebruikt inplaats van margerine?

  50. Vandaag de cupcakes gebakken, beslag smaakte al lekker.
    Op 160 graden 30 minuten, wel vind ik de bovenkant erg hard… het is meer koekachtig en de vanillesmaak is te overheersend vind ik, verder erg lekker, maar wel wat droog!

    Maar goed, m’n zoontje wordt morgen 1 en ook hij kan lekker smikkelen!

  51. Kan je dit recept ook met speltbloem gebruiken en roomboter?

    Groetjes debby

  52. Wat een goed alternatief dit recept! Maar ik heb toch een vraag, mijn nichtje mag wel kippenei. Kan ik dit gewoon toevoegen (en zo ja hoeveel stuks?) of moet ik dan een ander ingrediënt weg laten?

    alvast bedankt!

  53. Voor hoeveel personene is dit recept??

  54. Ik heb de cupcakes eerst gemaakt strikt volgens recept. Mogelik teveel bakpoeder gebruikt, want ze waren keihard en de papiertjes waren er niet vanaf te krijgen. Toen heb ik de bloem en bakpoeder vervangen door bakmeel (zonder melk) en ook niet zo lang gemixed. Want ik vraag me af wat de bubbels in het water voor nut hebben als je 5 minuten gaat kloppen, zijn die er toch uit? De tweede lichting cupcakes met bakmeel is wel gelukt. Je kunt trouwens ook bij de Plus wajang boter kopen. En bij het reformhuis krijg je speciaal bakmeel.

  55. hier ben ik nou echt blij mee. Maar omdat we ook suiker willen uitbannen, heb ik de basterdsuiker vervangen door 100 druppels zuivere stevia. Dan nog twee banaantjes en een geraspte appel toevoegen, dan wordt de cake zelfs mooi bruin en erg lekker
    anderhalf uur op 170 graden

  56. en wat ik nog vergat, is dat ik ook nog 70 gr droge gemalen kokos heb toegevoegd om de massa van de suiker met plusminus 1/3e te compenseren

  57. onze eieren waren op dus dit is een handige oplossing

  58. Ik heb de cake geprobeerd en vraag me af of het luchtig moet zijn of
    een beetje compact. Het is verder goed gelukt en heel lekker.

Laat een reactie achter

Twitterfeed

Laatste Recepten

Contact

Adres: Postbus 244, 3340 AE H.I. Ambacht
Telefoon: 061 701 66 07
@allergiesuper
Facebook
Stuur een e-mail

Allergiekookboek Promotie Centrum

Allergie op Facebook